Tullintorin remontissa rakennukseen tulee lisää toimistotilaa ja paljon muutoksia niin ulos kuin sisätiloihinkin. Samalla kauppakeskus pyrkii uudistumaan.
Tampereen Tullintorin sisältä katutasosta näkee, että toinen kerros on remontin kourissa. Siellä rakennetaan uusia toimistotiloja. Apteekki toisesta kerroksesta muuttaa katutasoon. Apteekin tulevaa seinää peittää vielä suoja, siinä on papukaijan kuva. Tullintorin remontin maskotti, papukaija, kertoo kävijöille, mitä on menossa ja tulossa. Koko vuoden 2021 kestävästä remontista huolimatta kauppakeskus pysyy avoinna.
”Vuokralaiset olivat yhtä mieltä siitä, että tehdään remontti mahdollisimman nopeasti, vaikka haitta on kerralla suurempi kuin, että remontoidaan vähitellen pidemmän aikaa”, kauppakeskuspäällikkö Merikukka Salmi Trevianilta sanoo.
Tullintorin tiloissa toimii nyt noin 35 vuokralaista, liikkeitä ja toimistoja. Trevianin hallinnoiman, Agoren omistamaan, Tullintorin remontin budjetti on 15 miljoonaa euroa.
Vuosi on tiukka aikataulu remontoida noin 24 000 neliömetrin kokoinen, kuusikerroksinen Tullintori. Kiinteistössä on noin 17 000 neliömetriä vuokrattavaa pinta-alaa, joista 9500 neliömetriä remontoidaan.
Remontin valmistuttua 2021–2022 vuodenvaihteessa liiketiloja on katutasossa ja nollakerroksessa, neljä ylempää kerrosta täyttyy toimistoista. Pienin vuokrattava toimisto on alle 100 neliötä ja suurimmat useita satoja neliömetrejä. Toimistotilaa oli ennenkin, mutta remontti tuo sitä lisää.
Tullintorin julkisivu Hammareninkadulle ja kaikki kahdeksan sisääntuloa uusitaan. Rakennus valaistaan ulkoa ja sisävalot nykyaikaistetaan. Valtaosa pinnoista ja kaikki liiketilojen sisäänkäynnit uusitaan.
Uudistus tuo kauppakeskuksen sisälle korkeutta, muraalin, paljon taidetta ja kaksi esiintymislavaa, joista toinen on kenelle tahansa avoinna. ”Haluamme olla osa kaupunkikulttuuria ja tuoda elävää katutaidetta ja musiikkia sisätiloihin”, Salmi sanoo.
Liikkeiden aukioloaikoja Tullintorissa on tarkoitus miettiä toimialakohtaisesti, mikä Salmen mukaan tuo joustoa vuokralaisille.
”Remontin jälkeen voimme tehdä paljon valaistuksella ja materiaaleilla, jottei synny kielteistä mielikuvaa, jos liikkeillä on eri aukiolot, vaan asiakas voi tehdä ikkunaostoksia liikkeen ollessa suljettu”, Salmi kuvailee.
Tarkoitus on saada vuokralle kiinnostavia liikkeitä ja palveluita. Tullintori, aika pieni kauppakeskus, ei pyri olemaan kaikille kaikkea.
”Kauppakeskuksen tehtävä on tuoda ihmisiä yhteen, toimijoiden myydä tuotteita ja palveluita. Siihen ei riitä pelkästään jokin elämys tai palvelu, vaan tarvitaan uusia muotoja, kuten kulttuuria ja jopa digitaalisia elämyksiä, jotta saadaan hitsattua hyvä kokonaisuus”, Salmi sanoo.
Kauppakeskusta kehitettäessä pitää katsoa seinien sisältä ulos. ”Ei enää mietitä keskenämme, vaan kauppakeskuksen pitää integroitua kaupunkitilaansa”, Salmi sanoo.
Tullintorin naapureina on hotelleja, kulttuuritoimijoita ja alueelle rakennetaan uusia asuntoja. Kauppakeskukseen rajautuva Tullikamarin aukio uudistuu. Noin sadan metrin päässä oleva rautatieasema muuttuu vastedes matkakeskukseksi, ja elokuussa 2021 raitiovaunut kulkevat läheltä Tullintoria.
Taantumat kietoutuvat Tullintorin muutosvaiheisiin. Nykyinen kauppakeskustila syntyi, kun SOK:n valkea, 1930-luvulla rakennettu ja 1950-luvulla täydennetty, rakennus sai uudisosan vuonna 1991. Uusi kauppakeskus avautui keskellä syvää lama.
Tampereen keskusta painottui pitkään junaradan toiselle puolelle, mutta 30 vuodessa Tullintorin sijainnista on tullut keskeinen. Ennen remonttia Tullintorin läpi kulki 2,5 miljoonaa ihmistä vuodessa. Remontin arvioidaan lisäävän määrän 3 miljoonaan.